‘Waar moet een goede website aan voldoen’ is eigenlijk de eerste vraag die in je op moet komen zodra je een website wil bouwen, of laat bouwen. Want eerlijk is eerlijk: er zijn zoveel websites te vinden die niet goed navigeren, waar belangrijke knoppen ontbreken, die volstaan met nietszeggende stockfoto’s of het allerergste: waar de call-to-action mist.
Het zijn stuk voor stuk gemiste kansen. En erger nog: je loopt zelfs omzet mis. In dit artikel leg ik je uit hoe dit zit én waar een goede website aan moet voldoen. Met maar liefst zes website tips kun je direct na lezen van dit artikel aan de slag. Optimaliseren maar!
Waar moet een goede website aan voldoen voor de beste bezoekerservaring
Allereerst wil je natuurlijk weten wáárom het zo belangrijk is om hiermee aan de slag te gaan. De voornaamste reden: je wil natuurlijk klanten maken van je bezoekers. Aan bezoekers die rondstruinen op je website, maar binnen no time weggaan zonder een gerichte actie uit te voeren, heb je niets.
Stel je eens voor: je bent op zoek naar nieuwe, mooie planten voor je tuin en je loopt in de Intratuin. Maar dat bezoek loopt heel anders dan je verwachtte. Je hebt geen idee waar je moet zijn, de tekst op de bordjes is onmogelijk te lezen, sommige gangpaden zijn te smal en er zijn planten te koop die je enkel in het voorjaar kunt plaatsen terwijl het hartje zomer is. Tot overmaat van ramp is er niet eens een kassa. Conclusie? Je sprint waarschijnlijk de winkel uit om vervolgens weer zo snel mogelijk in de auto te springen om naar huis te gaan.
En zo werkt het op jouw website ook als je onderstaande punten niet uitvoert. Dat kan beter! Tijd om de klantreis dus te optimaliseren.
Geen idee waar een goede website aan moet voldoen? Luister en huiver.
Website tip 1: Gebruik een duidelijk, makkelijk leesbaar lettertype
Ik weet het, het is misschien een voor de hand liggende tip, maar het komt helaas nog te vaak voor: een onleesbaar lettertype. Bezoekers moeten met hun ogen knijpen omdat de slingerende letters door elkaar heen gaan of vergroten de pagina om de tekst te lezen. Dit is not done, dat snap je zelf ook vast wel.
Kies dus altijd voor een duidelijk en helder lettertype dat groot genoeg is voor iedereen.
Website tip 2: Zorg voor een mobielvriendelijke website
Die te smalle gangpaden in de Intratuin leiden ertoe dat de plantfanaten niet het hele aanbod zien. Vervelend, want er zijn planten en bloemen genoeg.
Dat gebeurt ook op websites die niet mobielvriendelijk zijn. Informatie valt weg of loopt door elkaar zodra bezoekers via mobiel jouw pagina bezoeken. Ontzettend zonde!
Check dus bij iedere wijziging die je doet – voordat je alles opslaat – hoe je website er op je mobiel uitziet. Dat geldt overigens ook voor tablets. Heb je geen idee hoe je dit doet? Neem dan contact met me op, want het hoeft niet moeilijk te zijn. Je hebt zelfs bepaalde plugins die dit automatisch checken en goed zetten.
Website tip 3: Maak gebruik van relevante foto’s met goede kwaliteit
Een beeld zegt meer dan duizend woorden toch? Hoewel dat lang niet altijd geldt, zijn we het er waarschijnlijk allemaal over eens dat goede, duidelijke foto’s altijd de aandacht trekken. Maak het aantrekkelijk voor een bezoeker om door je website te scrollen. Enkel lappen tekst schrikken af, maken het saai en zorgen ervoor dat bezoekers sneller met de muis naar rechtsboven gaan (oftewel: het kruisje om de pagina te sluiten).
Natuurlijk moet je zelf ook op de website te zien zijn. De welbekende zin ‘mensen kopen van mensen’ is 100% waar.
Stel je eens voor: als jij goede diensten op een website leest, maar je hebt géén idee wie de persoon achter de dienst is, haak je af. Je hebt immers geen idee hoe die persoon eruit ziet en je wil toch een bepaald gevoel bij iemand hebben. Dikke kans dat je dus niet met die persoon in zee gaat.
Spreekt een bepaalde dienst je aan en staan er professionele, leuke foto’s op die je aanspreken? Dan is de kans veel groter dat je wel op de call-to-action (waarover later meer) klikt.
Website tip 4: Zorg dat je je website blijft updaten met goede en nieuwe informatie
Hoog scoren in Google wordt steeds lastiger als je ziet hoeveel informatie er per dag bijkomt binnen Google. Met een statische website zonder blogs ga je het daarom – hoogstwaarschijnlijk – niet redden. Hoe dan wel? Door content toe te voegen in de vorm van blogs. In deze blogs deel je waarde, laat je je professionaliteit zien of deel je klantverhalen.
Zorg wel altijd dat je blogs SEO-proof zijn als je wil scoren binnen Google. Doe daarom altijd onderzoek naar de zoekwoorden, het daarbij horende zoekvolume en de SEO-kansen. Anders schrijf je misschien blogs waar niemand naar op zoek is, of waar de concurrentie juist moordend is. Oftewel: DYOR en start dan pas met schrijven.
Waarom is het belangrijk om dit continu te blijven doen? Zoals ik al zei: je bent niet de enige die online content deelt. Met een dynamische website val je niet op binnen Google. Voeg je wel steeds waarde toe binnen jouw vakgebied? Dát vindt Google wel nuttig. Als dit wereldbedrijf dan ook nog eens ziet dat je dit regelmatig doet, wordt de relevantie van je website hoger en stijg je uiteindelijk langzaamaan binnen de zoekresultaten.
Onthoud wel: organisch verkeer naar je website trekken is iets waarvoor je een lange adem nodig hebt, zeker met een compleet nieuwe website. Maar je weet ook: geduld is een schone zaak.
Daarnaast is verouderde informatie op je website een echte no go. Je wil je bezoekers niet teleurstellen met oude prijzen of achterhaalde diensten. Check dus regelmatig of alles nog up to date is.
Website tip 5: Plaats social media buttons zodat bezoekers jouw content kunnen delen
Kneitergoede blog geplaatst? Lekker bezig! Dat vinden je bezoekers ook, alleen één probleem: ze kunnen ‘m niet delen. Gemiste kans dus. Zorg daarom altijd voor social media knoppen onder je blogs, maar ook op je homepagina.
Zonde als je waardevolle content niet de wereld in geslingerd kan worden. En hoe meer je artikel gedeeld wordt: hoe meer Google ook weer ziet dat je content gewaardeerd wordt en nuttig is.
Website tip 6: Maak gebruik van een call to action (CTA)
Misschien wel de allerbelangrijkste. Denk weer terug aan die Intratuin. Vol enthousiasme heb je je karretje vol geladen met de leukste planten, mooie bloemen en toffe tuinaccessoires. De kassa? Die is alleen nergens te vinden. Teleurgesteld sjok je de deur uit – zonder al je producten.
Zo werkt het op je website ook. Jouw lezers worden geprikkeld, zijn enthousiast en willen met je in zee gaan. Maar na het lezen van je sterke salespagina of blog, houdt het op als er geen CTA is. Er gebeurt niets. Logisch dat je bezoeker weggaat. En jij bent je omzet kwijt, zo simpel is het.
Weet dat het ook niet alleen om een ‘koop nu’ button hoeft te gaan. Een CTA kan ook een inschrijving voor je nieuwsbrief, contactformulier of een vraag zijn. De CTA kan ook per pagina verschillen. Eén ding is zeker: hij mag nooit, maar dan ook nooit ontbreken op je website.
Eén kleine tip: speel met de tekst in deze micro copy. ‘Plaats in winkelmandje’ is al anders dan ‘yesss, dit wil ik’. Zo’n laatste CTA is misschien niet passend binnen iedere branche, dus kijk wat bij jou en jouw doelgroep past.
Dus conclusie: waar moet een goede website aan voldoen?
De vraag ‘waar moet een goede website aan voldoen’ kan dus duidelijk beantwoord worden met – onder andere – deze zes website tips. Je wil het namelijk zo makkelijk mogelijk maken voor je bezoekers. Het is je doel om van die bezoeker een betalende klant te maken toch?
Dus hieronder nog een samenvatting van de website tips:
- Duidelijk, makkelijk leesbaar lettertype
- Mobielvriendelijk
- Goede kwaliteit foto’s die relevant zijn
- Zorg dat je je website altijd update met goede informatie
- Social media buttons zodat je content kunt delen
- Call to action
Ga eens na bij jezelf: wat doe je al, wat kan er beter? Pak stap voor stap deze punten aan en laat bijvoorbeeld een buitenstaander eens met een frisse blik door je website gaan. Wat voor jou logisch is, kan voor een ander onduidelijk zijn.
Aan de slag met de website tips
Nu je dit artikel hebt gelezen met de website tips, ben jij aan de beurt. Tijd om die website onder handen te nemen.
Geen idee hoe je dit moet doen? Maak dan nu een afspraak en ik help je!
0 reacties